Tips bij NewFysic-proof boodschappen doen

Tips bij NewFysic-proof boodschappen doen

Last van een winterdip? Lezen Tips bij NewFysic-proof boodschappen doen 4 minuten Volgende Thuis op vakantie
Als je NewFysic volgt is het in het begin wat lastig om de juiste producten te kopen op basis van je persoonlijk voedingsplan. Stop het boodschappenboekje in je tas, zodat je het altijd bij je hebt tijdens het boodschappen doen. Daarnaast kunnen deze tips je helpen.
Iedereen kan dit!

Maak schoon schip

Voor je je eerste boodschappen-run plant, neem even de tijd om te kijken wat er eigenlijk allemaal in je keukenkastjes ligt. Zet voedingsmiddelen die niet (meer) in je persoonlijk voedingsplan passen apart. Zo begin je met een schone lei, of beter gezegd keukenkastje aan je NewFysic-traject.

Weet wat je eet

Vaak rennen we door de supermarkt om er zo snel mogelijk weer uit te verdwijnen. Met als gevolg dat we niet altijd even bewuste keuzes maken. Deze checklist helpt je om weloverwogen te kiezen:
  • Verpakking: Producten zijn vaak overdadig verpakt in plastic. Maar groente en fruit kun je bijvoorbeeld bijna altijd los meenemen. Soms kun je niet anders, maar is er een alternatief? Ga daar dan voor. Beter voor het milieu én jouw almaar voller wordende afvalbak.
  • Keurmerk: Keurmerken helpen je een bewuste keuze te maken als het gaat om gezonde en meer duurzame producten. Ze staan met een logo op de verpakking. Er zijn al meer dan 90 keurmerken zoals Biologisch, Fairtrade, Beter Leven en EKO.
  • Seizoensproducten: Alle groente en fruit zijn natuurlijk gezond. Wil je afvallen, dan kies je voor fruit met minder suikers. Wil je ook nog iets voor het milieu doen, kies dan voor seizoen groente en -fruit uit je eigen buurt. Deze producten worden op het juiste moment geoogst en hoeven niet te worden ingevlogen van ver of gekweekt in een kas. Check de groente- en fruitkalender achter in dit boekje om te bepalen welke groente en fruit je deze maand het beste kunt eten.

Boodschappen doen – nooit met honger!

Je loopt door de supermarkt en werkelijk álle producten lijken naar je te roepen. Boodschappen doen terwijl je honger hebt is de kat op 't spek binden. Zorg dat je een goed gevulde maag hebt voor je de supermarkt instapt. Zo word je minder snel verleid door ongezonde producten en heb je ook nog eens rustig de tijd om etiketten te lezen en bewuste keuzes te maken.

Het belang van een boodschappenlijstje

  • Of je nu een notitie in je telefoon hebt staan, een speciale app voor gebruikt of een ouderwets kladblokje beschrijft – het boodschappenlijstje is je beste vriend.
  • Het dwingt je vooruit te plannen door na te denken wat je de komende dagen wilt eten en wat je hiervoor nodig hebt.
  • Het zorgt ervoor dat je je in de supermarkt niet laat verleiden tot het doen van aankopen waar je later spijt van krijgt (als in: zoete snacks die je vanuit de kast je naam roepen als je je in een zwak moment bevindt)
  • Je bespaart geld: je koopt geen dingen die je eigenlijk niet nodig hebt
  • Het bespaart tijd: je loopt niet doelloos door de supermarkt op zoek naar producten waarvan je nog niet weet of je ze wel nodig hebt. Met een boodschappenlijst bij de hand doe je wel twee keer zo snel boodschappen.
  • Je gaat verspilling tegen: je koopt enkel wat je echt nodig hebt.

Zo maak je een killer-boodschappenlijst

Verdeel boodschappen in groepjes: groente/fruit, zuivel, vis/vlees(vervangers), etc. Zo ben je sneller klaar met winkelen (en minder tijd om tussen de ongezonde schappen te snuffelen. Succes!! Photo by NeONBRAND on Unsplash