Je brein en afvallen | Waarom vind ik afvallen zo lastig?

Je brein en afvallen | Waarom vind ik afvallen zo lastig?

12 x fitnessoefeningen voor thuis Lezen Je brein en afvallen | Waarom vind ik afvallen zo lastig? 7 minuten Volgende Afvallen in de overgang: feiten en tips
Het brein. Niet voor niets wordt door experts aangegeven dat er te weinig aandacht is voor het brein bij afvallen. Daarom hebben wij breinexpert Daphne Feller uitgenodigd om ons mee te nemen in de wondere wereld die het brein heet. In dit artikel beantwoordt Daphne de vraag: Waarom vind ik afvallen zo lastig?

Daphne Feller van BrainExplainers

Je brein en afvallen

De hele dag door is je brein je gedachtes aan het verwerken, zoals vragen over het verleden, vragen over de toekomst, overtuigingen over jezelf en anderen, fantasieën, vragen en ideeën. De kracht van gedachten ligt in het feit dat zij ons gedrag sturen. Anders gezegd, een gedachte is een motivator om je op een bepaalde manier te gedragen. Zo zul je gedachten hebben die je soms tegenhouden of zelfs tegenwerken. Dat is ook niet gek, want we hebben ongeveer 60.000 gedachten per dag. Het is dus best logisch dat er hier en daar een paar gedachten tussen zitten die jou niet helpen. Sommige gedachten kunnen je soms flink in de weg kunnen zitten en zelfovertuigende belemmeringen worden. De woorden ‘belemmerende overtuigingen’ zeggen het eigenlijk al. Ze staan voor gedachten die je gelooft en vervolgens een overtuiging worden. Een overtuiging die je bijvoorbeeld belemmert bij jouw afval proces.

Weet je wat jouw zelfovertuigende belemmeringen met betrekking tot afvallen zijn?

Het is belangrijk om te weten dat jouw gedachten de waarde krijgen die jij er aan besluit te geven. Dat wordt je werkelijkheid, ofwel jouw perceptie. Stel je voor dat je graag wilt afvallen. Voordat je start met afvallen is je gedachte: Ik hoor van iedereen dat afvallen lastig is. Je kunt dit als waarheid aannemen en besluiten om tóch niet met afvallen te starten. Je zou ook kunnen bedenken: Het is maar een gedachte, en besluiten om er toch voor te gaan. Waar kies je voor?

Deze belemmerende overtuigingen kun je ombuigen, maar het is belangrijk om te weten dat deze je mogelijk ook iets hebben opgeleverd. Anders had je deze niet in stand gehouden. Wanneer je bijvoorbeeld denkt ‘het afvallen lukt me toch niet’, dan hoef later ook niet aan anderen uit te leggen dat je een maand niet afgevallen bent (wat natuurlijk geen fijn gevoel geeft). Wat is de reden van jouw overtuigende belemmering? Waar helpt het je bij? Misschien dat je je dan minder kwetsbaar voelt? Of ervaar je minder druk van anderen? Of voorkom je een gevoel van falen?

Hoe wordt afvallen makkelijker?

De meeste belemmerende overtuigingen zijn onbewust. Iedereen heeft ze, en iedereen kan erachter komen welke het zijn. Er zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je overtuigende beklemmingen zijn. Een daarvan is door de volgende 3 stappen door te lopen: Reflectie, helderheid en Ombuigen.

De eerste stap: Reflectie

Een overtuiging start dus met één simpele gedachte, die je daarna herhaalt. Wat is het antwoord op een van de onderstaande vragen wanneer je aan afvallen denkt?

- Ik kan niet......

- Een ander kan het. Ik niet, omdat......

- Ik weet dat mij dit nooit gaat lukken:......

- Ik geloof niet dat ik dit kan:......

- Om deze reden (reden:…..) kan ik niet......

De tweede stap: Helderheid

Om helderheid te creëren maak je gebruik van een viertal vragen die Byron Katie, een auteur van verschillende boeken waaronder het boek "Het werk", heeft bedacht. De vragen zullen je helpen om je belemmerende overtuiging uit te dagen.

Stel jezelf nu de volgende vier vragen:

1. Is het waar? (zo niet, ga door naar 3)

Wees stil en vraag jezelf af of de gedachte die je hebt opgeschreven waar is.

2. Weet je zeker dat het waar is?

Dit is weer een gelegenheid om je gedachten te openen en dieper op het onbekende in te gaan.

3. Wat denk en voel je wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder deze gedachte?

Stel je voor dat je aanwezig bent in die situatie, zonder de gedachte te geloven. Hoe zou je leven anders zijn als je die gedachte niet zou hebben? Mogelijk, ‘Ja! Natuurlijk kan ook ik afvallen!’ Bij het beantwoorden van deze vragen krijg je nieuwe inzichten. Deze inzichten geven je de kans om het tegenovergestelde te ervaren van hetgeen dat je jezelf hebt wijsgemaakt. Jouw brein zal bij herhaling deze nieuwe positieve gedachte een plek geven in je overtuigingssysteem en steeds meer bewijs zoeken om jouw nieuwe gedachtes te onderbouwen.

De derde stap: Ombuigen

Wanneer je je bewust bent geworden van de specifieke belemmerende overtuiging die je tegenhoudt, dan is het tijd om je gedachten om te buigen. Je zal hierbij even uit je comfortzone moeten stappen. Het ongemak komt voort uit jouw brein, deze vind het prettig om bij het vertrouwde te blijven, omdat dat bekend en veilig voelt. Toch is deze stap enorm belangrijk om je nieuwe gedachten een plek te geven.

Allereerst wil ik je vragen om je gewenste resultaat te beschrijven. Hoe ziet het perfecte resultaat eruit? Bedenk zoveel mogelijk voordelen. Wat zijn de redenen waarom je wilt dat deze overtuiging jouw werkelijkheid wordt? Grote vragen die je hopelijk veel positieve emoties zullen geven. Door gedachten te koppelen aan emoties is de kans groter dat je de juiste motivatie vindt.

Mijn advies is om je nieuwe positieve gedachten dagelijks te oefenen. Bedenk dat elke stap, zelfs de kleinste, een in de goede richting is. Het hoeft niet perfect te zijn. In eerste instantie heb je mogelijk moeite om je belemmerende overtuigingen te vervangen. Maar in the end maken positieve overtuigingen over jezelf en afvallen het proces echt makkelijker en leuker!

Veel liefs, Daphne

Brein-Hart-Zijn

Meer lezen van Daphne? Deze week is haar nieuwe boek Brein Hart Zijn uitgekomen. JE BREIN WEET. JE HART VOELT. JE LICHAAM VERTELT. Heb je het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat? Verlies je regelmatig de focus en wordt je soms overspoeld door emoties? We duiken massaal de yogamat op en doen aan meditatie, maar hoe kunnen we nu echt de drukte in ons hoofd tot bedaren brengen?

Het nieuwe boek van Daphne Feller

In Brein Hart Zijn neemt Daphne Feller je mee van het brein naar het hart en leert ze je hoe je je verstand en je gevoel met elkaar in verbinding kunt brengen. Deze intuïtieve intelligentie zit in ieder een, maar luister je er ook naar? Dit praktische boek zit vol met interessante kennis, handige oefeningen en mooie verhalen. Het biedt een handreiking voor jouw eigen verander proces. Het zal ervoor zorgen dat je meer rust, compassie en vertrouwen zult ervaren, waardoor je het beste uit jezelf kunt halen. Dit boek geeft je antwoord op de volgende vragen: • Hoe werkt mijn brein en hoe kan ik mijn brein conditie optimaliseren? • Hoe maak ik keuzes vanuit mijn hart, die voor een grote lach op mijn gezicht zorgen? • Hoe kan ik vertrouwen op mijzelf en alles wat er komen gaat? Bestel het boek Brein Hart Zijn van Daphne Feller Gratis webinar Wanneer je dit boek bestelt voor 10 april kun je gratis deelnemen aan het webinar ‘Verstand en gevoel in verbinding'. Daphne gaat je leren hoe je door wetenschappelijke, praktische technieken je mentale weerbaarheid kan vergroten en prestaties kan optimaliseren. Meer over het webinar > Lees ook: Stress maakt dik. Feit of fabel?