Nachtdiensten, wisseldiensten of splitshifts; een heleboel mensen hebben geen 9 tot 5 baan, maar willen wel graag gezond en verantwoord eten. En dat kan nog best wel eens lastig zijn met zulke onregelmatige werktijden. Deze tips helpen je daarbij.
Het heeft allemaal te maken met het rekening houden met je biologische klok.
Biologisch ritme
Een biologisch ritme of klok is wordt bij iedereen intern geregeld, maar wordt ook beïnvloed door het licht van buitenaf. Zo kun je je voorstellen dat het werken in nachtdiensten het slaap- en waakritme aardig in de war kan schoppen. Mensen die in nachtdiensten werken hebben daarom vaker slaapproblemen: slaap is korter, minder diep en er speelt vermoeidheid.
Slapen en eten
Zo'n biologische klok heeft niet alleen invloed op de slaap, maar ook op het metabolisme en de spijsvertering. Aangezien het lichaam is ingesteld om 's nachts te slapen en overdag te eten, zal er 's nachts minder sprake zijn van honger. Daarnaast spelen er een heleboel andere factoren zoals de vaak hoge inname van koffie tijdens een nachtshift en het in mindere mate beschikbaar zijn van gezonde keuzes.
Tips voor het werken in diensten
Om tijdens nacht of wisselende diensten je toch zoveel mogelijk aan je persoonlijk voedingsplan te houden, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet:
- Blijf qua eet ritme zoveel mogelijk op een 'normaal' dag- en nachtschema. Dat betekent dat ontbijt rond 07.00 uur 's ochtedns wordt gegeten, en avondeten rond 19.00 uur 's avonds.
- Blijf gevarieerd eten, neem zelf bereidde maaltijden mee naar je werk.
- Neem gezonde tussendoortjes mee zoals snoepgroenten zodat je je niet laat verleiden door ongezonde snacks.
- Genoeg drinken is ontzettend belangrijk. Neem een flesje water mee dat je bij kunt vullen. Beperk het aantal kopjes koffie, zeker tegen het einde van je shift (en dus het begin van je bedtijd).
- Ook alcohol kun je beter vermijden om straks een goede nachtrust te waarborgen.
- Neem tijdens je lunchpauze de tijd om rustig te eten. Zorg dat je weg bent van je werkplek en je lunch met aandacht kunt eten.
- Zorg dat je naast je werk genoeg lichaamsbeweging krijgt door bijvoorbeeld te sporten.
Foto:
Christin Hume via
Unsplash