Gezonde ontbijtjes voor zoetekauwen

Gezonde ontbijtjes voor zoetekauwen

Niet voor niets luidt het spreekwoord: 'Ontbijt als een keizer, lunch als een prins en dineer als een bedelaar'. Emma (32) weet als geen ander hoe je 's ochtends kunt snakken naar iets zoets en heeft speciaal voor jullie zoetekauwen haar favoriete zoete (en gezonde) ontbijtjes op een rijtje gezet. Ik houd van lekker eten, eigenlijk de hele dag door, maar van het ontbijt probeer ik iedere dag weer een feestje te maken. Ik word er blij van en het geeft me gelijk een flinke energieboost voor de rest van de dag. Hieronder deel ik mijn vier lievelingsontbijtjes, uiteraard allemaal NewFysic-proof.

Havermoutpannenkoekjes

Personen: 1 (recept is voor 1 pannenkoekje) Bereidingstijd: 10 minuten Ingrediënten: 40 gr havermout 75 ml magere melk (0% vet) 1 ei (klein) 1 tl kaneel snufje zout Frylight bakspray / olijfolie Extra benodigdheden: Keukenmachine of blender Bereiding: Mix de havermout, melk, ei, kaneel en een snufje zout in een keukenmachine of blender tot een beslag. Verhit wat Frylight bakspray / olijfolie in een pan en bak aan beide kanten lichtbruin. Garneer eventueel nog met een paar blauwe bessen, aardbeien of frambozen (niet teveel i.v.m. de fruitsuikers).

Griekse yoghurt met muesli en nectarine

Foto: Alexander Mils via Unsplash
Personen: 1 Bereidingstijd: 20 minuten Ingrediënten: 200 ml Griekse 0% vet yoghurt 1 nectarine 2 el muesli ½ tl zoetstof 1 snufje kaneel Benodigdheden: Ovenschaal, 2 schaaltjes. Bereiding: Verwarm de oven voor op 150°C. Was de nectarine en snijd door midden, pak de twee helften vast en draai ze in tegengestelde richting. Je kunt op deze manier zo het vruchtvlees los trekken van de nectarine. Snijd de nectarine vervolgens in partjes van ca. 1 cm. Leg de partjes in de ovenschaal, met de schil naar onderen. Doe hier wat zoetstof overheen en bestrooi met een beetje kaneel. Schuif nu de oven in en laat ze in ca. 8-10 minuten heerlijk zacht worden. Vul ondertussen 2 schaaltjes met Griekse yoghurt en muesli en schep daar de warme partjes nectarine bovenop. LEES OOK: Word je dik van koolhydraten?

Ontbijtwrap met hüttenkäse en verse aardbeien

Personen: 1 Bereidingstijd: 15 minuten Ingrediënten: 2 eieren 2 flinke el hüttenkäse (of Lin¬dahls Kvarg va¬nil¬le¬smaak) 5 aardbeien verse munt en/of kaneel Frylight bakspray/olijfolie Benodigdheden: Kom, koekenpan, cocktailprikker Bereiding: Kluts de eieren in een kom en verwarm wat Frylight bakspray/olijfolie in een koekenpan. Schenk de eieren in de pan en laat de omelet zachtjes gaar worden. Was de aardbeien en snijd in dunne plakjes. Meng de hüttenkäse met wat fijngesneden verse munt en/of kaneel. Wanneer de ontbijtwrap (omelet) klaar is, laat je deze even afkoelen om daarna in te smeren met wat hüttenkäse en te beleggen met de aardbeien. Rol de wrap op, snijd in 2 schuine stukken en steek er een cocktailprikker doorheen.

Havermout crumble appel/framboos

Personen: 2 Bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten: 300 ml magere kwark/yoghurt 100 gr frambozen, (evt. diepvries) 1 kleine appel 2 el havermout 1 el amandelmeel 1 el zoetstof 1 el kokosolie Benodigdheden: 2 kleine ovenschaaltjes, kom Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Doe de appel samen met de frambozen in een kom en schep goed door. Verdeel het fruit over de 2 kleine ovenschaaltjes. Maak de kom schoon en doe hier de havermout, het amandelmeel, de kokosolie en de zoetstof in. Gebruik je handen om de crumble te maken, kneed alles door elkaar totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Schep de havermout crumble op het fruit en schuif de schaaltjes nu voor ca. 20 minuten de oven in. Als er een mooi bruin korstje op de havermout is gekomen, is het ontbijtje klaar. Serveer met een klein schaaltje magere kwark/yoghurt (150ml per persoon). Snak jij niet 's ochtends, maar juist 's avonds naar iets zoets? Lees dan deze tips om 's avonds niet te gaan snoepen. Dit artikel is geschreven door Emma. Emma (32) is hobbykok en weet heel veel over gezonde én lekkere voeding. Vanuit haar keuken in Haarlem maakt ze de smakelijkste recepten voor zichzelf en haar peuter, uiteraard passend bij de NewFysic methode. Wekelijks inspireert ze met een nieuw recept of leuke tip die de weg naar een gezonde leefstijl leuk en makkelijker maken. Foto: Brooke Lark via Unsplash