De andere pandemie, 'NOS op 3' over obesitas

De andere pandemie, 'NOS op 3' over obesitas

NIEUW: NewFysic Vegan Lezen De andere pandemie, 'NOS op 3' over obesitas 3 minuten Volgende Koekje bij de koffie? Doorbreek oude gewoontes!

Als jij afvalt, waar blijven dan al die verdwenen kilo's? NOS kwam afgelopen weekend met een heldere video over obesitas en de relatie tot covid-19. Ze leggen je uit hoe obesitas een groeiende pandemie is, maar vooral ook waarom vingerwijzen weinig zin heeft.

Hier de belangrijke feiten...

  1. Het is bekend dat zwaarlijvigheid allerlei gezondheidsrisico's met zich meebrengt. En dat geldt niet alleen voor oudere mensen. Dat beeld is nu in een nieuw Amerikaans onderzoek onder ruim 3000 jonge coronapatiënten bevestigd. Overgewicht zorgt voor een ernstiger ziekteverloop en een gezond leefpatroon verkleint dat risico.
  2. Tijdens de eerste golf viel al snel op dat verreweg de meeste mensen op de IC's overgewicht hadden, ruim driekwart. Belangrijk is de hoeveelheid buikvet. Bij een teveel daaraan zijn allerlei hormonen verstoord geraakt en worden ontstekingsstoffen aangemaakt. Daardoor is je afweersysteem al chronisch uit balans. Bij een infectie sta je dus eigenlijk al met 1-0 achter. Net als bij een hoge leeftijd.
  3. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis, die zeker zo'n 200.000 jaar teruggaat gaan er meer mensen dood aan de gevolgen van te véél eten, dan aan honger.
  4. Wereldwijd hebben zo'n 4 op de 10 volwassenen overgewicht, en zo'n 13 procent obesitas. In Nederland zijn we gemiddeld ietsje dikker, die aantallen zijn in de afgelopen halve eeuw zo'n beetje verdrievoudigd. Overgewicht is nu dus een veel groter probleem dan toen.
  5. Jouw brein is van invloed op jouw hormoonhuishouding. Maar andersom stuurt jouw buik ook weer allerlei signalen naar je hersenen toe.
  6. Bij de een treedt veel sneller een gevoel van verzadiging op dan bij de ander. Hoe dat bij jou zit komt voor een groot deel simpelweg door je dna, het genenpakket dat je van je ouders kreeg. Andere factoren die jouw hormoonhuishouding en je gewicht verder beïnvloeden zijn de eetcultuur waarin je opgroeit waarin bijvoorbeeld veel eten symbool staat voor gastvrijheid en gezelligheid. Of slaaptekort, waardoor de hoeveelheid hongerhormonen in het bloed stijgt. Je darmflora is ook van invloed. Darmbacteriën bepalen deels hoe veel energie wij uit ons eten opnemen. Stress verhoogt de cortisolwaarden in je bloed, waardoor sommige mensen meer gaan snacken. Bepaalde medicijnen leiden tot overgewicht of staan afvallen in de weg.
  7. Heel simpel: Gezonder eten, meer bewegen. Vanwege alle bekende gezondheidsrisico's, en sinds kort dus ook het coronavirus. Zeker met nu corona erbij en mogelijk een tweede golf die eraan komt, zorg nou dat je gezond gaat leven en dat je blijft sporten.
  8. We weten nu dat als je al 5 of 6 procent van je gewicht af haalt en je gaat gezond leven dan kan je al je immuunsysteem goed verbeteren en je beter wapenen tegen corona.

"Fun fact" Waar blijven al die kilo's als je afvalt? De calorieën die we verbranden worden omgezet in koolstofdioxide en verlaten uiteindelijk bij elke uitademing jouw lichaam.

Bron: NOS op 3