We adviseren altijd om lekker te variëren met de ontbijtjes, zeker in het weekend, wanneer je net even wat meer tijd hebt! Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Hiermee houd jij je lichaam fit en gezond, dus varieer en geniet van onderstaande Pinksterontbijtjes.
Wij delen onze favoriete ontbijtjes voor in het weekend. Dan mag je best een beetje uitpakken namelijk.
Eitjes uit de oven met broodsoldaatjes
Ingrediënten (2 personen)
-
4 grote eieren
-
250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
-
30 gram mozzarella light, in grove stukken
-
1/4 rode peper, zonder zaadjes, heel fijn gesneden
-
2-3 sneetjes boeren-volkorenbrood
-
1 eetlepel olijfolie
-
1 theelepel rozemarijn
-
Snufje peper en zout
Benodigdheden
- ovenvaste koekenpan of ovenschaal (Ø 20-22 cm)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 ºC en vet de ovenvaste koekenpan of ovenschaal in met de helft van de olijfolie.
- Breek de eieren boven de ingevette koekenpan of ovenschaal en verdeel de gedroogde kruiden, cherrytomaatjes en mozzarella erover. Als je van pit houdt kun je er fijngehakte rode peper overheen strooien.
- Zet de eitjes in de oven en laat ze in 10-15 minuten stollen.
- Smeer intussen de sneetjes brood in met de rest van de olijfolie en bestrooi ze met een snufje zout. Leg ze de laatste 5 minuten naast de eieren in de oven zodat het brood krokant wordt.
- Snijd het geroosterde brood in reepjes en breng de eieren op smaak met zout en peper. Serveer de eieren samen met de broodsoldaatjes waarmee je in het eigeel kunt dippen.
- Tip: Voor het ontbijt misschien een beetje te veel, maar voor de lunch een top-aanvuller: maak met een spiraalsnijder dunne slierten van ½ courgette en bak ze mee in de oven. Ook lekker als toevoeging zijn aspergebroccoli, paprikareepjes en halve sjalotjes.
Weekendwafels van courgette met zalm en gepocheerd ei
Ingrediënten (2 personen)
-
1 courgette
-
80 gram havermeel
-
50 milliliter magere melk
-
1 ei
-
1/2 theelepel bakpoeder
-
1 eetlepel olijfolie
-
1 Snufje peper en zout
- Topping:
-
1/2 appel
-
1/2 sjalotje
-
1 eetlepel witte wijnazijn
-
2 eieren
-
2 eetlepel Hüttenkäse
-
150 gram zalmfilet
-
2 Stukjes alfalfa
Benodigdheden
- Rasp
- Schone theedoek
- Wafelijzer
- Steelpan
- Plastic folie (optioneel)
Bereiden
- Rasp de courgette. Leg de courgetterasp in een schone theedoek, draai de theedoek dicht en knijp het vocht uit de courgette.
- Doe het havermeel samen met het bakpoeder, de melk en 1 ei in een kom en roer tot een glad beslag. Roer de courgetterasp erdoor en breng op smaak met peper en zout. Is het beslag nog iets te dik? Voeg dan een scheutje extra melk toe.
- Verwarm het wafelijzer en smeer het in met een beetje olijfolie. Bak de wafels volgens de instructies van je wafelijzer. Heb je geen wafelijzer? Je kunt van het beslag ook pannenkoekjes maken.
- Verwijder het klokhuis van de appel en snijd hem in heel dunne plakjes. Pel de sjalot en snipper hem fijn.
- Breng een steelpan met water aan de kook, doe de witte wijnazijn erbij en roer het water flink door, zodat er een kolk ontstaat. Breek de eieren vlak boven de kolk en kook ze 3,5 minuten in zachtjes kokend water. Vind je dit een beetje spannend? Je kunt de eieren ook apart van elkaar in plastic folie verpakken en zachtjes in het kokend water laten zakken –gegarandeerd succes!
- Beleg de wafels met een eetlepel Hüttenkäse of pesto, de zalm, wat plakjes appel, fijngesnipperde sjalot en gepocheerd ei. Maak af met alfalfa en geniet!
- Tip: Wil je een vegetarische wafel maken, dan kun je de zalm ook vervangen door plakjes geblancheerde venkel.
Overnight oats met sinaasappel en abrikoos
Ingrediënten (2 personen)
-
Voor de overnight oats: abrikoos
-
80 gram Quaker havermout
-
1 appel
-
250 milliliter magere melk
-
1 theelepel citroensap
- Om te graneren:
-
1/2 sinaasappel
-
1 abrikoos
-
2 theelepel Hero abrikozenjam minder suiker
-
4 pistachenoten, gehakt
-
1/2 vijg
Bereiden
- Zet de avond van tevoren een groot deel van dit ontbijtje klaar. Rasp de appel en doe die samen met de havermout, de melk en het citroensap in een bakje met deksel. Zet in de koelkast.
- Schil de volgende dag voor de topping de sinaasappel en halveer hem. Verwijder zoveel mogelijk witte vliesjes en snijd één helft in vier plakjes en verdeel de andere helft in partjes.
- Halveer de abrikoos en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes.
- Roer de overnight oats door. Schep in ieder glas een theelepel jam. Schep daar twee eetlepels oats op en roer voorzichtig door, zodat je een swirl krijgt.
- Druk twee plakjes sinaasappel aan de zijkant van een glas in de oats – één aan de linkerkant en één aan de rechterkant. Schep de rest van de oats erin.
- Garneer met de partjes sinaasappel en abrikoos en strooi tot slot de gehakte pistachenoten en vijg erover.
- Tip:
*Ben je veganistisch? Vervang de magere melk dan door een plantaardige variant, zoals havermelk.
- Heb je meer tijd en wil je zelf de abrikozen- of pruimenjam maken? Here you go!Abrikozenjam
Ingrediënten:
- 2 abrikozen of pruimen
- 3-4 el water
- 1 tl zoetstof (NewFysic adviseert stevia)
- 1 tl citroensap
- ½ el chiazaad
- 1. Halveer de abrikozen en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe ze samen met het water, de zoetstof en het citroensap in een steelpan.
- 2. Breng de jam op laag vuur aan de kook – roer regelmatig. Laat 10 minuten zachtjes koken en roer dan het chiazaad erdoor. Laat nog 5-10 minuten op laag vuur staan tot de jam indikt en roer regelmatig. Voeg eventueel een scheutje water toe als de jam te droog wordt. Laat afkoelen.
Geniet ervan!