Vetten zijn een essentieel onderdeel van ons voedingspatroon, maar niet alle vetten zijn hetzelfde. Er zijn twee hoofdcategorieën te onderscheiden: verzadigde en onverzadigde vetten. Maar, wat is het verschil tussen deze twee typen vetten? Wij leggen het je uit!
Verzadigde vetten
Verzadigde vetten zijn vetten die met name in dierlijke producten voorkomen, zoals: volle zuivel, vette vleessoorten (zoals bijvoorbeeld worst, paté), kaas en boter. Ook zijn er een aantal voedingsmiddelen die verzadigd vet bevatten zonder dat je dit meteen ziet, het zogenoemde verborgen vet. Het gaat dan om koek, gebak, snacks, gefrituurd eten en zoutjes. Deze vetten hebben een vaste structuur bij kamertemperatuur, ze zijn dus niet vloeibaar.
Een handig ezelsbruggetje hierbij is: Verzadigd vet is Verkeerd en heeft vaak een vaste structuur. Onverzadigd vet is Oké en is meestal zacht of vloeibaar.
Waarom worden verzadigde vetten als ongezond beschouwd?
Als we veel verzadigde vetten eten, kan dat slecht zijn voor ons lichaam, onderstaand een aantal redenen:
Slecht voor het hart / bloedvaten: Verzadigd vet verhoogt het LDL cholesterol en zorgt ervoor dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten. Hierdoor draagt het bij aan vernauwing van bloedvaten en hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.
Gewichtstoename: Voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten bevatten vaak veel calorieën. Als we te veel calorieën eten, kan dat leiden tot gewichtstoename, wat weer andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken; zoals diabetes en hart- en vaatziekten.
Waarom zijn onverzadigde vetten gezond?
Onverzadigde vetten zijn vetten die juist goed zijn voor ons lichaam, ze verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast leveren onverzadigde vetten, vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken en daarom onmisbaar zijn om via voeding binnen te krijgen.
Onverzadigde vetten vind je onder andere in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, sojaproducten, olijfolie en vette vis zoals zalm, makreel en haring (bron van omega 3 vetzuren). Vette vis heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten. Daarom is het advies om minimaal 1 keer per week vette vis te eten.
Mocht je geen fan zijn van vis, of lukt het simpelweg niet om dat vaak genoeg te eten? Dan kan je ook kiezen voor een Omega 3&E supplement.
Waarom zijn onverzadigde vetten nog meer gezond?
Goed voor het hart: Onverzadigde vetten kunnen helpen om het ‘goede’ cholesterolgehalte (HDL) in ons bloed te verhogen en kunnen deze onze bloedvaten beschermen en het risico op hartziekten verminderen.
Ontstekingsremmend: Onverzadigde vetten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen zo bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in ons lichaam. Chronische ontstekingen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld reuma.
Essentiële vetzuren: Sommige onverzadigde vetten, zoals omega-3-vetzuren, zijn essentieel voor ons lichaam. Ze spelen een rol bij de ontwikkeling van de hersenen, het reguleren van ontstekingen en het ondersteunen van een gezond hart. Daarnaast kunnen ze bijdrage aan een gezonde hormoonbalans.
Het is slim om de inname van verzadigd vet te beperken en vooral te kiezen voor de onverzadigde vetten. Let op: ook onverzadigd vet is rijk aan calorieën. Het draait allemaal om de juiste balans en het maken van gezonde keuzes voor ons lichaam.