Gewicht verliezen begint bij een gezonde darmflora

Gewicht verliezen begint bij een gezonde darmflora

Iets wat we ons vaak niet realiseren is dat onze darmen een belangrijke rol spelen bij het afvallen en bij het op gewicht blijven. De samenstelling van je darmbacteriën bepaalt namelijk voor een groot deel hoe je lichaam voeding verwerkt en opslaat. Is je darmflora uit balans? Dan neem je meer calorieën op dan iemand met een gezonde darmflora.

Afvallen? Waarom gewicht verliezen begint bij een gezonde darmflora

Je darmen dragen ongeveer 1,5 tot 2 kilo mee aan bacteriën, en met een reden want deze hebben een zeer belangrijke functie. Zo helpen ze onder andere bij: de vertering van je voeding, productie van bepaalde vitamines en – heel belangrijk – het ondersteunen van het immuunsysteem. Zo’n 80 procent van alle cellen van je immuunsysteem bevinden zich namelijk in het spijsverteringskanaal. De darmbacteriën vormen in je darmwand een natuurlijke barrière tegen indringers. Goede darmbacteriën helpen je immuunsysteem zo om een beter onderscheid te maken tussen ziekteverwekkers en onschadelijke antigenen en om daar op de juiste manier op te reageren. In je darmen wonen naast de ‘goede’ ook ‘slechte’ bacteriën. Oorzaken als medicatie, gifstoffen en teveel suikers zorgen er echter voor dat de goede bacteriën in de minderheid raken waardoor de slechte bacteriën, parasieten en schimmels meer kans krijgen. Dat de darmflora dus ontzettend belangrijk is moge duidelijk zijn. De samenstelling van de darmbacteriën is bij iedereen net weer even anders. Bij de meeste mensen in Nederland is de darmflora er niet best aan toe. Hieronder vind je een aantal tips om jouw darmflora te verbeteren. Wanneer je het NewFysic voedingsplan volgt dan voorkom je al veel van onderstaande punten. Vermoed je dat jouw darmflora uit balans is, geef dit dan aan bij je coach!

1) Vermijd grote hoeveelheden suiker

Veel suiker en (bewerkte) koolhydraten vergroten het aantal schimmels en bepaalde ‘slechte’ bacteriën die van suikers leven. Door te veel suiker en geraffineerde producten is onze darmflora niet erg aantrekkelijk voor de goede bacteriën.

2) Varieer in voedingsproducten

Eenzijdige voeding zorgt voor een eenzijdige darmflora en een lage inname van stoffen die de darmgezondheid ondersteunen. Hoe minder variatie, hoe minder variatie in bacteriestammen. Door een gevarieerd eetpatroon stimuleer je juist de goede bacteriën in je darmen.

3) Eet gefermenteerde voeding

Gefermenteerde producten zijn heel belangrijk om de gezonde melkzuurbacteriën binnen te krijgen die een groot deel uitmaken van de gezonde darmbacteriën. Voorbeelden van gefermenteerde voeding zijn zuurkool, kefir, tempeh en kimchi.

4) Gebruik een goede probiotica

Probiotica zijn goede bacteriën die de darmflora doen verbeteren. Door dagelijks de synbioticum te nemen, zorg je ervoor dat de darmflora verbetert en slechte bacteriën of schimmels zoals candida geen kans krijgen om de overhand te krijgen.

5) Zorg voor voldoende voedingsvezels

Plantenvezels vormen een voedingsbron voor de goede darmbacteriën in de dikke darm. Een ander belangrijk voordeel van voedingsvezels is dat ze de zuurtegraad in de darmen verlagen. Dit draagt bij aan een normale bacteriesamenstelling.

6) Verminder stress

Langdurige stress ondermijnt het goed functioneren van je darmen. In een stress-situatie geeft je lichaam namelijk prioriteit aan het mogelijk maken van een vlucht- of vechtreactie en zet dan andere belangrijke processen in je lichaam op een lager pitje, waaronder ook je stofwisseling en de opname van voedingsstoffen. Probeer vooral chronische stress zo veel mogelijk te vermijden, of nog beter: accepteer stress-situaties en verander je perceptie van stress. Op die manier heeft het veel minder impact op je gezondheid! Uiteraard is dat altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg er in ieder geval voor dat je naast alle inspanning ook momenten van bewuste ontspanning inbouwt in je leefstijl. Je NewFysic coach heeft hier ook nog tips voor dus overleg het ook eens met haar:-).