Te veel suiker kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, buikpijn en hoofdpijn. Daarnaast kan een hoge suikerconsumptie leiden tot overgewicht. Heb je overgewicht? Dan heb je een grotere kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Suiker en overgewicht: hoe zit dat precies?
Als je veel suiker binnenkrijgt, dan krijg je al snel te veel energie binnen. Deze energie slaat je lichaam op als vet, wat kan leiden tot overgewicht. Op dit moment heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht.
Zo reageren je hersenen op suiker
Suiker doet niet alleen iets met je lichaam, maar ook met je hersenen. Eet je iets waar veel suiker in zit? Dan kun je er waarschijnlijk geen genoeg van krijgen. Dit komt doordat je hersenen dopamine aanmaken als je suiker eet. Dopamine is een stof die je een fijn gevoel geeft. Door dit fijne gevoel krijg je al snel zin in nóg meer zoetigheid.
Hoe komt het dat we zoveel suiker binnenkrijgen?
Veel fabrikanten voegen suiker toe aan ons eten en drinken. Niet alleen aan frisdrank en snoep, maar ook aan producten waar je het niet van verwacht, zoals yoghurt, pastasaus en vruchtensap. Door deze toegevoegde suikers krijg je misschien wel meer suiker binnen dan je eigenlijk zou willen.
Is het beter om helemaal geen suiker meer te eten?
Het is niet zo dat je helemaal geen suiker meer mag eten. Je lichaam heeft namelijk suiker nodig, omdat suiker energie geeft. Suikers die zitten in gezonde producten als groente en fruit kun je zonder zorgen eten. De toegevoegde suikers in ongezonde producten als frisdrank, koek en snoep heeft je lichaam niet nodig. Dit soort producten kun je beter laten staan.
Dit artikel is gebaseerd op informatie van het Diabetes Fonds.